• Diari de Girona.

Acreditaran els espais que ofereixin productes envasats sense gluten


L’Associació Celíacs de Catalunya treballa per identificar cafeteries o fleques que serveixin menjar per al col·lectiu amb una manipulació mínima. L’Associació Celíacs de Catalunya ha posat en marxa el projecte «Espai amb oferta sense gluten» per acreditar establiments com cafeteries o fleques amb degustació que serveixin productes envasats aptes per a celíacs. La delegació gironina de l’entitat ja està treballant en la iniciativa, que es proposa incrementar les possibilitats per menjar fora de casa amb plenes garanties.

Així, a banda d’acreditar obradors, restaurants, hotels o càterings, l’entitat es fixa ara també en aquells espais que disposen de productes específics per al col·lectiu celíac envasats, com magdalenes o galetes, i que se serveixen directament al client sense cap manipulació o amb una manipulació mínima, com obrir el producte abans de servir-lo. En quedarien fora, per tant, aquells espais que preparen entrepans, ja que en aquest cas hi ha manipulació i risc de contaminació creuada i, per tant, haurien de passar pel procés d’acreditació de l’associació per convertir-se en «Establiment acreditat sense gluten», una etiqueta que garanteix que s’estan complint amb els protocols d’emmagatzematge i manipulació dels aliments per gestionar el gluten i que el personal del negoci ha estat format per seguir aquestes pautes. Aquesta acreditació voluntària i gratuïta per a l’establiment arrenca amb un qüestionari per conèixer com funciona i saber com emmagatzemen, manipulen i serveixen el producte. Es revisa la fitxa tècnica dels productes, les declaracions d’al·lèrgens i es forma el personal, i un tècnic de l’entitat inspecciona les instal·lacions i els productes. El procés requereix temps i compromís, recorda l’entitat, i les condicions, que han estat revisades per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, les compleixen aproximadament un 2% dels restaurants catalans. I és que, recorden des de l’associació, que en els darrers anys hagi augmentat el nombre de restaurants que tenen opcions sense gluten a la carta no vol dir que siguin aptes per als celíacs, ja que no indiquen que el menjar pot contenir traces de gluten o no tenen en compte la contaminació creuada. «Per exemple, emmagatzemen la farina sobre els productes sense gluten, fan servir espècies moltes que poden tenir traces de gluten o fan servir els mateixos utensilis de cuina per al menjar amb i sense gluten», detallen.D’acord amb la legislació europea vigent, 20 ppm (parts per milió) o 20 mg/kg és el límit màxim permès a qualsevol producte per ser «sense gluten».Unes 600 famílies associades La delegació gironina de l’AC agrupa unes 600 famílies de la demarcació. A banda de la delegació gironina, també hi ha la de Garrotxa-Ripollès, Cerdanya-Alt Urgell, Blanes- Maresme i, recentment s’hi ha incorporat la de l’Alt Empordà.La junta de Girona es va renovar ara fa uns mesos, i en aquest temps, expliquen, s’han posat en contacte amb institucions i entitats per establir ponts i demanar que l’oferta sense gluten també es tingui en compte a l’hora de tirar endavant activitats o campanyes gastronòmiques.

#bonàpat #catering #càtering #girona

20 views0 comments