Acreditaran els espais que ofereixin productes envasats sense gluten

21.02.2019

L’Associació Celíacs de Catalunya treballa per identificar cafeteries o
fleques que serveixin menjar per al col·lectiu amb una manipulació mínima.
L’Associació Celíacs de Catalunya ha posat en marxa el projecte «Espai amb oferta sense
gluten» per acreditar establiments com cafeteries o fleques amb degustació que serveixin
productes envasats aptes per a celíacs. La delegació gironina de l’entitat ja està treballant
en la iniciativa, que es proposa incrementar les possibilitats per menjar fora de casa amb
plenes garanties.

Així, a banda d’acreditar obradors, restaurants, hotels o càterings, l’entitat es fixa ara
també en aquells espais que disposen de productes específics per al col·lectiu celíac
envasats, com magdalenes o galetes, i que se serveixen directament al client sense cap
manipulació o amb una manipulació mínima, com obrir el producte abans de servir-lo.
En quedarien fora, per tant, aquells espais que preparen entrepans, ja que en aquest cas
hi ha manipulació i risc de contaminació creuada i, per tant, haurien de passar pel procés
d’acreditació de l’associació per convertir-se en «Establiment acreditat sense gluten», una
etiqueta que garanteix que s’estan complint amb els protocols d’emmagatzematge i
manipulació dels aliments per gestionar el gluten i que el personal del negoci ha estat
format per seguir aquestes pautes.
Aquesta acreditació voluntària i gratuïta per a l’establiment arrenca amb un qüestionari per
conèixer com funciona i saber com emmagatzemen, manipulen i serveixen el producte. Es
revisa la fitxa tècnica dels productes, les declaracions d’al·lèrgens i es forma el personal, i
un tècnic de l’entitat inspecciona les instal·lacions i els productes.
El procés requereix temps i compromís, recorda l’entitat, i les condicions, que han estat
revisades per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, les compleixen
aproximadament un 2% dels restaurants catalans.
I és que, recorden des de l’associació, que en els darrers anys hagi augmentat el nombre
de restaurants que tenen opcions sense gluten a la carta no vol dir que siguin aptes per als
celíacs, ja que no indiquen que el menjar pot contenir traces de gluten o no tenen en
compte la contaminació creuada.
«Per exemple, emmagatzemen la farina sobre els productes sense gluten, fan servir
espècies moltes que poden tenir traces de gluten o fan servir els mateixos utensilis de
cuina per al menjar amb i sense gluten», detallen.D’acord amb la legislació europea vigent,
20 ppm (parts per milió) o 20 mg/kg és el límit màxim permès a qualsevol producte per ser
«sense gluten».Unes 600 famílies associades
La delegació gironina de l’AC agrupa unes 600 famílies de la demarcació. A banda de la
delegació gironina, també hi ha la de Garrotxa-Ripollès, Cerdanya-Alt Urgell, Blanes-
Maresme i, recentment s’hi ha incorporat la de l’Alt Empordà.La junta de Girona es va
renovar ara fa uns mesos, i en aquest temps, expliquen, s’han posat en contacte amb
institucions i entitats per establir ponts i demanar que l’oferta sense gluten també es tingui
en compte a l’hora de tirar endavant activitats o campanyes gastronòmiques.

Please reload

Please reload

Cerca per etiqueta

November 14, 2019

October 7, 2019

September 16, 2019

July 5, 2019

June 6, 2019

May 27, 2019

Please reload

Recent

Acreditaran els espais que ofereixin productes envasats sense gluten

February 21, 2019

1/10
Please reload

Destacats
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

Espai de Gastronomia  Can Toscà - 17199 Canet d'Adri - Girona -  

609 816 329   620 932 933   info@bonapat.cat